Passionsfrukt – En ny inkomstkälla för småskaliga familjejordbruk

För att uppmärksamma familjejordbrukens roll i den globala livsmedelsförsörjningen har FN utsett år 2014 till det internationella året för familjejordbruk. Yessenia Soto från Rainforest Alliance skriver om sitt besök hos Gerardo Jiménez som är en småbrukare i Costa Ricas högländer. Gerardo berättar om hur ett projekt lett av Chiquita och samarbete med Rainforest Alliance har hjälpt honom att förändra snart sagt alla delar av hans verksamhet.

Passion fruit vine
Gerardo Jiménez nya odling av passionsfrukt har förbättrat hans familjs ekonomi.

Gerardo Jiménez har varit jordbrukare i över 50 år. Hans sju hektar stora gård påminner om en liten marknad. I Costa Rica är det vanligt att familjejordbruk har flera odlingssystem där de odlar en mängd olika livsmedel och på gården odlas förutom passionsfrukt även kassava, squash, papaya, kokosnötter, bönor, mjölbananer. Där finns också boskap.

Varje helg säljer Gerardos brorson gårdens produkter på olika marknader. Men priset på frukt och grönsaker är mycket volatilt. För tre år sedan började Gerardo odla passionsfrukt. Han hade blivit inbjuden att delta i ett projekt som Chiquita startat för att skapa en alternativ och hållbar produktion av passionsfrukt.

Chiquitas projekt ger småskaliga jordbrukare utbildning, tekniskt stöd och ett avtal där Chiquita garanterade att köpa all passionsfrukt. Utbildningens mål var att passionsfruktodlarna skulle ställa om sina odlingsmetoder så att de kunde Rainforest Alliance-certifiera sina odlingar. Idag består gruppen av mer än 180 odlare.

Tack vare Chiquitas och Rainforest Alliance projekt har Gerardo lärt sig att skyddat de vattendrag som rinner genom odlingen.
Tack vare Chiquitas och Rainforest Alliance projekt har Gerardo lärt sig att skyddat de vattendrag som rinner genom odlingen.

 

– Småbrukare är ofta beroende av grödor med små vinstmarginaler. Passionsfruktodling är en stor möjlighet för dem att ytterligare diversifiera sin produktion. Vi ger dem en garanterad inkomst för sin passionsfrukt och genom utbildning kan de ställa om till ett hållbart jordbruk, säger Luis Valverde, inköpschef på Chiquita i Costa Rica.

Sedan Gerardo Jiménez gick med i programmet har han inte bara lärt sig hur han ska odla passionsfrukt. Han har också lärt sig hur han kan förbättra övriga delar av sitt jordbruk och de lokala ekosystemens betydelse för odlingarna.

– Tidigare brukade jag hugga ner alla träd längs med vattendragen. Nu har jag lärt mig att de är viktiga för att motverka erosion och för att skydda vattnet i bäckarna. Förutom att jag har slutat hugga ner träd på odlingen har jag också planterat många träd.

Ett annat område som Gerardo saknade kunskap om var bekämpningsmedel, vilket var en fara både för honom själv och för miljön.

– ­Jag visste egentligen ingenting om vilka medel jag använde, hur mycket som skulle användas eller vad det innebar. Jag använda aldrig skyddsutrustning och brukade lukta bekämpningsmedel för jämnan. Tack vara Rainforest Alliance utbildning vet jag vilka medel som är säkra och hur jag ska minimera användningen och skydda mig själv, min familj och miljön, säger Gerardo Jiménez.

Reglerna för att bli Rainforest Alliance-certifierad kräver att odlare ska dokumentera all användning av bekämpningsmedel och att svagast möjliga ämne och lägsta möjliga dos används samt att alla som använder bekämpningsmedel är utbildade och använder skyddsutrustning.

Passionsfruktodlingen utgör bara en halv hektar av Gerardos odling men han använder de metoder som Rainforest Alliance lär ut på hela gården. Gerardo tror att han tjänar minst 20 % mer på sin passionsfrukt jämfört med övriga grödor. Men klokt nog tänker han inte låta passionsfruktodlingen tränga undan de andra grödorna på gården.

– Att odla flera olika grödor är det bästa sättet sköta sitt lantbruk, avslutar Gerardo Jiménez.

Luis Valverde från Chiquita i Costa Rica berättar i filmen nedan mer om hur Chiquita arbete med småskaliga passionsfruktsodlare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.