Biologisk mångfald skapar ekonomiska värden

Allt för många kaffeodlare tänker att ”Ju fler träd och buskar som jag tar bort från min mark och ju fler kaffebuskar jag kan plantera desto större skörd får jag”. I en nyligen publicerad studie visar en grupp tropiska ekologer, från bland annat universitetet i Würzburg, att så inte är fallet.

Rainforest Alliance arbetar för att bevara biologisk mångfald i odlingslandskapen. Agroforestry är en odlingsmetod som bland annat skyddar mot klimatförändringar
Rainforest Alliance arbetar för att bevara biologisk mångfald i odlingslandskapen. Agroforestry är en odlingsmetod som dessutom skyddar mot klimatförändringar

Forskarna har studerat kaffeodlingar på Kilimanjaros sluttningar. För att simulera effekten av att naturliga livsmiljöer försvinner från odlingslandskapet höll forskarna bin, insekter, fladdermöss och fåglar borta från vissa kaffebuskar.

Resultaten var entydiga. De kaffebuskar som hade fri tillgång till djur hade nästan 10 procent fler kaffebär. Kaffebären vägde i genomsnitt sju procent mer, vilket är en indikation på högre kvalitet.

Rainforest Alliance har sedan starten för 27 år sedan arbetat för att bevara den biologiska mångfalden. Att skydda och återskapa livsmiljöer i odlingslandskapet är en av de viktigaste delarna i SAN:s standard för hållbart jordbruk.

Även om studien inte undersöker effekter av certifieringar visar den att biologisk mångfald har ett konkret ekonomiskt värde som sträcker sig bortom de miljömässiga.

Kaffeodlare som skyddar och restaurerar skogsfragment på sina marker och arbetar med agroforestry gör alltså inte bara miljön en tjänst. De förbättrar också den egna odlingens långsiktiga ekonomiska och miljömässiga bärkraft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.