Våra grödor – Boskap

Att bevara och plantera träd på betesmarker minskar koldioxidavtrycket från boskapsproduktionen.
Att bevara och plantera träd på betesmarker är ett sätt att minska koldioxidavtrycket från boskapsproduktionen.

Problemen som boskapsuppfödningen i tropikerna medför är väl dokumenterade. År 2006 kom en rapport från FN:s livsmedels-och jordbruksorganisation FAO där det uppskattades att 26 procent av jordens landyta är avsatt för bete åt boskap. Inte nog med att de expanderande betesmarkerna är en av de största anledningarna till avskogningen, det är också så att boskapen står för 18 procent av växthusgasutsläppen.

Lanseringen av standarder för Rainforest Alliance-certifierade boskapsuppfödare har lett till att det nu finns positiva saker att säga i ämnet. Standarderna har tagits fram av tvärgrupper bestående av forskare, uppfödare och andra intressenter i tropikerna. De ska se till att ekonomiskt livskraftig kött- och mjölkproduktion går att kombinera med bibehållen biologisk mångfald och skäliga arbetsvillkor. Standarderna gäller bara för betande boskap och tar upp problem som markanvändning och avfall, infrastruktur och hur djuren behandlas och transporteras. Uppfödarna måste ta hand om sitt avfall på ett korrekt sätt, förhindra konfrontationer mellan boskap och vilda kattdjur, skydda naturliga vattendrag och behandla sina djur väl.

Rainforest Alliance-certifieringen har som mål att minska koldioxidavtrycket från boskapsuppfödandet genom att ställa krav på att träd planteras på betesmarker, i skogsreservat eller för att tjäna som staket. Djuren måste också utfodras med lättsmält föda, vilket leder till minskade utsläpp av metangas. Framför allt erbjuder certifieringen ett sätt för ansvarstagande uppfödare att särskilja sina produkter från konkurrenternas och samtidigt bli förebilder inom hållbar boskapsuppfödning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.