Våra grödor – Kaffe

Över 25 miljoner människor i tropikerna försörjer sig på kaffe, en gröda som är många länders ekonomiska ryggrad och världens mest sålda handelsvara näst efter olja. Kaffe odlas världen över på omkring 12 miljoner hektar, en yta större än Portugal och nästan lika stor som England. De flesta odlingarna finns i områden som anses högprioriterade i fråga om miljöskydd.

År 1993 visade Rainforest Alliance och dess partner Sustainable Agriculture Network att traditionella, skogbevuxna kaffeodlingar fungerar som fristäder för djurlivet. Nu kan kaffeälskare i alla länder stödja odlare som upprätthåller dessa regnskogens tillflyktsorter bara genom att köpa Rainforest Alliance-certifierat kaffe.

Liksom alla sorters jordbruk är kaffeodling en osäker bransch. Kaffeodlarna måste tampas med svåra utmaningar: överskott och låga priser, dåligt väder, ohyra och sjukdomar, klimatförändringar, ökade kostnader och i vissa fall ofördelaktiga statliga bestämmelser.

Kaffe

I mer än 150 år odlades kaffet till största delen under den ursprungliga regnskogens lövverk. Under 1970-talet började agronomerna förespråka ett nytt odlingssystem, där de skyddande skogarna avverkas och kaffebuskarna planteras i täta häckar och besprutas med kemikalier. Dessa monokulturella odlingar producerar mer bönor, men till ett oerhört högt pris för miljön. Ett traditionellt system där skog och jordbruk blandas erbjuder en god livsmiljö för olika typer av djur och växter. De nya monokulturella odlingarna utgör en sämre livsmiljö för andra arter och skyndar på jorderosionen och förorenar vattendragen. De nya metoderna har inte bara förstört värdefulla miljöområden, utan har också skickat ut mer kaffebönor på en redan överfull marknad och förvandlat kaffeodlingar från välmående odlingar med hög biologiskmångfald till ödsliga, livlösa monokulturer. Djurlivet försvann, jorden spolades bort från sluttningarna och vattendragen fylldes med slam och kemikalier.

Rainforest Alliance-certifieringen hjälper odlarna att hantera den svårförutsägbara världsmarknaden genom att förse dem med verktyg så att de förvaltar sina odlingar på ett bättre sätt, få ett bättre förhandlingsläge och få tillgång till bättre marknader. Genom att de börjar använda sig av SAN:s metoder för hållbart jordbruk får odlarna möjlighet att kontrollera sina kostnader, öka effektiviteten och förbättra kvaliteten på grödan. Den biologiska mångfalden på välskötta kaffeodlingar kan vara mycket stor. På ett certifierat kooperativ i El Salvador finns mer än 200 trädarter. SAN:s biologer har på certifierade odlingar observerat dussintals ovanliga fågelarter, vildkattarten ocelot och fjärilar stora som vykort. De har även sett grodor, sällsynta orkidéer, apor och (vid ett tillfälle) en jättemyrslok. Skogbevuxna kaffeodlingar är även mycket betydelsefulla för flyttfåglar som använder dem som rastplatser vid från och till häckningsområden i exempelvis Kanada eller Alaska. I områden där avskogning sker ohejdat kan de här kaffeodlingarna vara den enda miljön som erbjuder mat och skydd åt fåglarna. Certifieringen är ett sätt att garantera en god levnadsmiljö för djurlivet på kaffeodlingarna. Den står också för andra positiva effekter på miljön, samtidigt som den värnar om kaffeodlarnas och arbetarnas försörjning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.