Rörråttan – Skadedjur, delikatess och en potentiellt ny inkomstkälla

Detta är det näst sista inlägget i en serie om Rainforest Alliance arbete i Ghana. Jag besökte Juabeso/Bia-regionen i västra Ghana där Rainforest Alliance i tre år har arbetat med 36 byar för att sprida hållbara jordbruks- och skogsbruksmetoder och starta småskaliga företag. Detta inlägg handlar om hur Rainforest Alliance hjälpt till att starta uppfödning av rörråttor.

Rörråttan (Thryonomyidae) lever i Afrika söder om Sahara. Den sju kilo tunga och upp till 60 centimeter stora gnagaren kan vid första anblicken verka vara ett djur som inte borde ha en roll i arbetet med att bevara regnskog. Men skenet bedrar.

Röråttan är ett skadedjur som är vanligt förekommande i Ghana. Den har en stor aptit och skapar bekymmer när den går lös på byarnas köksträdgårdar. Dess kött anses också vara en delikatess.

– Här finns en kultur av att jaga rörråttan genom att sätta eld på dess hålor. Byborna jagar den främst i nationalparken som omgärdar byarna. Jakten och eldandet sätter ytterligare press på de kvarvarande skogarna, säger Anthony Adom gruppledare för Rainforest Alliance arbete i Juabeso/Bia.

Anthony Adom och hans kollegor såg en möjlighet att en organiserad uppfödning av råttor både skulle kunna minska jakttrycket i nationalparken samtidigt som intäkter från försäljning av råttor skulle vara ett välkommet ekonomiskt tillskott när det var lågsäsong i kakaoodlingen.

– Rörråttan ger två till tre kullar om året med upp till åtta ungar. En fullvuxen rörråtta kan säljas för cirka 40 USD. Som jämförelse får en kakaoodlare ungefär 100 USD per säck kakao, en genomsnittlig odling i området ger cirka 15 säckar per år. Så det finns potential att skapa ytterligare en inkomstkälla, säger Anthony Adom.

17 familjer har fått hjälp med att starta uppfödningen av rörråttor. Familjerna har grundat en egen organisation för gemensam marknadsföring och försäljning.

– Vi har utbildat deltagarna i hur de ska föda upp råttorna, vi har försett lokala snickare med byggnadsmaterial för att bygga burarna. De som deltar i projektet har fått tre honor och en hane för att börja sin uppfödning, säger Anthony Adom.

Christiana Adusei i byn New Agogo var bland de första att börja föda upp rörråttor.

– De är enkla att föda upp och jag kommer att hjälpa andra odlare att starta egna uppfödningar. Det tyngsta arbetet är att samla mat till dem. De har mycket stor aptit och äter två stora knippen gräs varje dag, säger Christiana Adusei.

En reaktion till “Rörråttan – Skadedjur, delikatess och en potentiellt ny inkomstkälla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.