Innebär klimatförändringarna slutet på kaffe?

Jeff Hayward, ansvarig för Rainforest Alliance klimatarbete, kommenterar en ny video från Climate Reality, grundat av Al Gore, som visar klimatförändringarnas snabba påverkan på världens kaffeodlare. Videon slår larm om hur osäker framtiden är för kaffeodlare och för det kaffe så många av oss älskar att dricka. Miljontals odlare står de kommande årtiondena inför mycket stora utmaningar och allt fler överger kaffet och odlar andra mindre klimatkänsliga grödor. 

Arabicabönan, som det finaste kaffet görs på, är mycket klimatkänslig och kräver en årsmedeltemperatur på mellan 18° och 21°C. Klimatmodeller visar att medeltemperaturen i de flesta kaffeodlande regionerna kommer att öka med minst 3°C. Det innebär att många kaffeodlare kommer att tvingas att flytta sina odlingar allt högre upp på berg och kullar där temperaturen är lägre. Men oavsett om kaffet växer i Colombia, Kenya eller Sumatra kommer bergen och kullarna inte att räcka till. Klimatförändringarna hotar försörjningsmöjligheterna för kaffeodlare som i generationer har odlat världens finaste kaffe.

Många jordbrukare känner redan av klimatförändringarnas effekter. Den senaste tidens utbrott av kafferost i Mexiko och Centralamerika inträffade på högre höjder än vanligt. Utbrottet innebar att hundratusentals kaffeodlare såg sin produktion minska med 30 procent.

Rainforest Alliance arbetar för att hitta lösningar på de problem som påverkar kaffeodlarna idag och i framtiden. För att anpassa odlingarna till klimatförändringarna kärvs stora ansträngningar. Det bästa från forskning och praktiska odlingsmetoder måste kombineras med nödvändig finansiering för att stimulera innovation och stödja initiativ och kunskapsuppbyggnad på lokalnivå.

Idag arbetar Rainforest Alliance för att jordbrukare ska få de kunskaper, verktyg och färdigheter de behöver för att möta klimatförändringarna. Många av de klimatsmarta odlingsmetoderna bygger vidare från den kunskap som odlare fått genom att följa Sustainable Agriculture Network:s (SAN) standarder som krävs för Rainforest Alliance-certifiering.

Hittills följer över 500 Rainforest Alliance-certifierade kaffeodlingar de tilläggskrav för klimatsmart odling som finns i SAN:s klimatmodul. Genom att odlarna deltar i Rainforest Alliance certifieringsprogram har de möjlighet att, tack vare större skördar och högre priser, förbättra sina inkomster. Förbättrad ekonomi är centralt för att ha råd att anpassa sina odlingar till ett förändrat klimat.

Det finns inte en enda lösning eller en särskild teknik som ensamt kan hjälpa kaffeodlarna. Men säkert är att odlarna behöver information om klimatförändringarna och dess effekter på produktionen, stöd för att förbättra sina odlings- och förvaltningsmetoder och bättre prognoser för säsongens väder.

En reaktion till “Innebär klimatförändringarna slutet på kaffe?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.