Småskaligt skogsbruk skapar nya intäktskällor för kakaoodlare

Detta är det fjärde inlägget i en serie om Rainforest Alliance arbete i Ghana. Jag besökte Juabeso/Bia-regionen i västra Ghana där Rainforest Alliance i tre år har arbetat med 36 byar för att skapa hållbara landskap. Region påverkas redan idag av klimatförändringar och i detta inlägg beskrivs hur Rainforest Alliance arbetar med småskaliga skogsbruk som en del av REDD+ projekt.

Certifiering av kakaoodlingar är bara en del av Rainforest Alliance arbete i Juabeso/Bia. I ett REDD+* projekt har Rainforest Alliance hjälpt kakaoodlare att plantera träd på obrukad mark, vilket kommer att skapa nya inkomstkällor samtidigt som träden tar upp koldioxid från luften.

– Jag hoppas att jag kan avverka en del av mina träd redan om 12 år. Det hade inte varit möjligt utan hjälp från Rainforest Alliance, säger Oduro Kwadwo, här tillsammans med Dennis Oppong från Rainforest Alliance samarbetspartner Agro Eco-Louis Bolk Institute.

I Jaubeso/Bia kretsar nästan allt kring kakao. Hela 80 procent av marken används för kakaoodling och den mark som inte är lämplig för kakaoodling ligger ofta i träda. Tillsammans med Rainforest Alliance har 36 byar planterat 58 438 träd på oanvänd mark. Oduro Kwadwo som bor i byn Asanteman är en odlare som deltagit i projektet.

– Jag har planterat 800 träd, främst mahogny och cedrell. Om Gud vill kan jag om tolv år börja sälja mitt timmer. Det kommer ge ett välkommet ekonomiskt tillskott utöver mina inkomster från kakaon. Träden ger mig större säkerhet om det skulle bli problem med kakaoodlingen i framtiden, säger Oduro Kwadwo.

Skogslagstiftningen i Ghana är relativt svag och uppmuntrar inte småskaliga odlare att bedriva skogsbruk. Alla träd, som inte är dokumenterade, tillhör staten oavsett vem som äger marken. I projektet har Rainforest Alliance hjälpt odlare med den omfattande dokumentation som krävs för att säkerställa äganderätten till de nyplanterade träden.

– Odlaren måste bland annat ha kartor över det planterade området och alla planterade träd ska dokumenteras. Kostnaden för plantor är också en utmaning. Flertalet av de träd som planteras har drivits upp i byarnas plantskolor som vi har hjälpt till att anlägga, säger Dennis Oppong från Agro Eco, Rainforest Alliance samarbetspartner i Ghana.

IMG_5360_low
Mark som inte används för kakaoodling ligger ofta i träda. I Juabeso/Bia har Rainforest Alliance hjälpt kakaoodlare att starta småskaligt skogsbruk. Inkomsterna från skogen kommer att ge ett välkommet ekonomiskt tillskott samtidigt som träden tar upp koldioxid från luften.

I projektet har Rainforest Alliance också beräknat hur mycket kol som lagras i de olika marktyperna i regionen: nyplanteringar, mark som ligger i träda och på kakaoodlingar. Beräkningarna inkluderar hur mängden lagrad kol förändras beroende på vilka förbättringar som genomförs.

– Vi kommer att dela vår kunskap från projektet med Ghanas regering så att de kan utveckla egna metoder för REDD och REDD+ projekt, säger Dennis Oppong.

Ghana har världens högsta avskogningstakt och varje år försvinner 2 procent av den kvarvarande skogen. Vid 1900-talets början fanns det 8,2 miljoner hektar regnskog i Ghana. Idag återstår bara 40 000 hektar utanför nationalparker och naturskyddsområden.

– Så det är verkligen viktigt att bevara de kvarvarande oskyddade skogspartierna. För att göra det måste vi skapa en medvetenhet om trädens betydelse. Återplanteringsprojekt som detta är ett utmärkt sätt att göra det på, avslutar Dennis.

* I REDD+ projekt ska återplantering bidra till att binda kol i mark och vegetation. REDD+ är ett komplement till REDD som avser att minska utsläppen av växthusgaser från skogsskövling och degradering av skog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.