Klimatförändringar och agroforestrys betydelse för framtida skördar

Detta är det tredje inlägget i en serie om Rainforest Alliance arbete i Ghana. Jag följde med en grupp europeiska journalister som besökte Juabeso/Bia-regionen i västra Ghana, en region som redan idag påverkas av klimatförändringar. Rainforest Alliance har i tre år arbetat med 36 byar för att skapa hållbara landskap. Detta inlägg berättar om hur klimatförändringar påverkar kakaoodlingar och hur odlarna i byn Casheikrom arbetar med agroforestry.

IMG_Shaded cocoa
I agroforestrysystem skyddar skuggträden kakaoträden från sol. Skuggträden reducerar även erosion, förbättrar jordkvalitet samtidigt som de binder mer vatten, kol och kväve i odlingen.

Den som någon gång har stått oskyddad i tropikernas sol inser betydelsen av skugga. När vi efter en stunds vandring i stekande sol äntligen kommer fram till odlingen känns det som en välsignelse att svalka sig i kakaoträdens kompakta skugga. Men det är inte bara människor som behöver skydd från solen. Det behöver kakaoträden också.

Kakaoträdet är ett lågväxande träd som i de vilda växer i skuggan av större träd. I stora delar av Ghana och Elfenbenskusten odlas kakaon i monokulturer där kakaoträden står tätt planterade utan det skydd som skuggträd ger.

– Träden som växer utan skugga stressas av den höga temperaturen och solljuset. Det minskar skördarnas storlek och kvalitet. Redan idag märker odlarna dessa effekter men problemet kommer att bli värre. I en rapport från CIAT förutspås att det om 20 år inte kommer att vara möjligt att odla kakao i många av Ghanas och Elfenbenskustens kakaoodlande regioner om inte odlingsmetoderna förändras, säger Martin Noponen, klimatspecialist på Rainforest Alliance.

Att hjälpa odlare att plantera skuggträd som skyddar odlingarna, så kallad agroforestry, är mycket viktigt för att anpassa odlingarna till klimatförändringar och det är en central del i Rainforest Alliance arbete inom kakaosektorn.

– Förutom att skuggträden sänker temperaturen och skyddar odlingarna mot solen erbjuder träden en rad andra tjänster. Skuggträden reducerar erosion, förbättrar jordkvalitet samtidigt som de binder mer vatten, kol och kväve i odlingen, säger Martin Noponen.

Men att köpa plantor som ska täcka tusentals hektar är dyrt. I Juabeso/Bia har Rainforest Alliance både försett byar med plantor och hjälpt till att starta plantskolor för att driva upp egna träd. Sammanlagt har 19 151 skuggträd planterats.

– Odlarna planterar 18-30 skuggträd per hektar. För att skapa en mångfald av olika träd kräver SAN’s standard att minst tolv olika inhemska arter används, säger Victor Mombu, specialist på ekosystemtjänster på Rainforest Alliance i Ghana.

Att få någonting att växa i kakaoträdens skugga är inte enkelt. I den odling vi besöker står det nyplanterade träd på varje ställe där solen letar sig ner till marken. Om skuggträden får rätt förutsättningar kan vissa arter växa 3-4 meter på bara några år. Men om de planteras på fel ställe eller inte får tillräckligt med ljus kan det ta lång tid innan de når över kakaoträden.

– Vi vill att odlarna ska få nytta av de nyplanterade träden så snabbt som möjligt. Att följa upp och vidareutbilda odlarna i hur de ska ta hand om sina skuggträd är viktigt. Exempelvis berättar vi hur kakaoträdens trädkronor ska beskäras så att tillräckligt mycket ljus når den nyplanterade plantan. För att vi ska vara framgångsrika måste vi lägga stor vikt vid sådana detaljer. Då kan vi försäkra oss om att odlarna använder sin nyvunna kunskap, avslutar Victor Mombu.

En reaktion till “Klimatförändringar och agroforestrys betydelse för framtida skördar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.