Vårt arbete med kakaoodlare i Ghana

Detta är första inlägget i en serie om Rainforest Alliance arbete i Ghana. Jag följde med en grupp europeiska journalister som besökte Juabeso/Bia-regionen i västra Ghana för att lära mer om ett av Rainforest Alliance projekt i landet. Regionen påverkas redan idag av klimatförändringar och Rainforest Alliance har i tre år arbetat med 36 byar för att skapa hållbara landskap. I detta och följande inlägg kommer jag att beskriva olika delar av projektet.

Två saker slår mig när jag reser västerut från Ghanas näst största stad Kumasi till kakaoområdena vid gränsen till Elfenbenskusten. Jag ser inga regnskogar, bara enstaka majestätiska träd och alla dessa lastbilar med stora stockar som åker i motsatt riktning. Landskapet har genomgått en liknande förändring som det svenska där stora arealer av gammal skog kraftigt reducerats.

Under det förra århundradet förlorade Ghana stora delar av sina regnskogar. Kakaoodlingar som planterar skuggträd och skyddar små skogsområden spelar en avgörande roll för att skapa hållbara landskap.
Under det förra århundradet förlorade Ghana stora delar av sina regnskogar. Kakaoodlingar som planterar skuggträd och skyddar små skogsområden spelar en avgörande roll för att skapa hållbara landskap.

I början av 1900-talet fanns det cirka 8,2 miljoner hektar regnskog i Ghana. I dag finns mindre än 1,2 miljoner hektar kvar och merparten av den skogen finns i nationalparker och skogskyddsområden. Endast 40 000 hektar av urskogen finns utanför de skyddade områdena. Ghana har världens högsta avskogningstakt och varje år försvinner 2,1 % av de kvarvarande skogarna. Den starkaste drivkraften till detta har varit omställningen till småskaligt lantbruk. För Rainforest Alliance, som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden, är det viktigt att hjälpa småskaliga jordbrukare att ställa om sina odlingsmetoder.

Byarna i Juabeso/Bia-regionen ligger inkilade mellan nationalparken Bia och ett stort skogsskyddsområde. I regionen kretsar allt kring kakao, 80 % av de 26 000 hektar stora området som ingår i projektet används för kakaoodling.

Rainforest Alliance projekt i Juabeso/BIa syftar till att skapa hållbara lösningar på landskapsnivå. Projektet har skapats på fem pelare; hållbart skogsbruk, REDD+, utveckling av småskalig affärsverksamhet, utbildning om miljö och klimatförändringar i skolor samt certifiering av kakaoodlingar och utbildning i Sustainable Agriculture Networks (SAN) standarder.

Projektet har finansierats av Usaid och Norad tillsammans med Olam som företagspartner och är en del av UNEPGEF  initiativet Greening the Cocoa Industry.

Genom projektet har 1 259 odlingar blivit Rainforest Alliance-certifierade. Olam köper den producerade kakaon, som de i sin tur säljer vidare till bland annat Barry Callebaut och Unilever. Det är möjligt att kakaon i din Magnum-glass kommer från odlingar i detta projekt.

– Projekt har varit en stor framgång på grund av två faktorer. För det första har vi tillsammans med byarna utvecklat en mycket stark ledningsstruktur för styrning av arbetet. För det andra fokuserar projektet på flera aspekter av odlarnas liv, inte bara på kakaoproduktion, säger Victor Mombu, specialist på ekosystemtjänster på Rainforest Alliance i Ghana.

I Ghana regleras priset som kakaoodlarna får för sin gröda av Ghana Cocoa Board. Priset sätts i början på säsongen och alla får lika mycket betalt för sin skörd oavsett kvalitet.  Så hur är det möjligt för Rainforest Alliance att locka kakaoodlare att gå med i ett projekt som kräver investeringar i både tid och pengar när priset för skörden redan är bestämt?

– De viktigaste faktorerna i alla hållbarhetsprojekt är kunskapsöverföring och förmågan att skapa en acceptans för förändring. Tack vare den lokala ledningsstrukturen i projektet lyckades vi skapa en förståelse hos deltagarna att större skördar, nya inkomstkällor och kostnadskontroll sammantaget har mycket större påverkan på odlarnas ekonomi än bara priset. I ett längre perspektiv är anpassningen till klimatförändringarna, som kan säkra bra skördar nu och i framtiden, den enskilt viktigaste faktorn, säger Anthony Adom som är ansvarig för Rainforest Alliance fältarbete i Juabeso/Bia.

I kommande bloggar från Juabeso/Bia kommer de olika delarna i projektet att beskrivas.  Allt från klimatvänlig odling av kakao och avel av rörråttor till småskaligt skogsbruk, REDD+ och miljöutbildning i skolor.

En reaktion till “Vårt arbete med kakaoodlare i Ghana

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.