Internationella dagen för utrotning av fattigdom

Runt om i världen lever 1,3 miljarder människor på under 1,25 dollar om dagen. Med få möjligheter till försörjning ser några en utväg i att röja ny mark och försöka överleva på jordbruk. Man fäller träd för vedens skull och säljer illegalt timmer på svarta marknaden, ofta till priser långt under dess verkliga värde. Den lilla inkomst som den här skövlingen genererar räcker sällan för att lyfta människor ur fattigdom.

Rainforest Alliance anser att det är meningslöst att säga åt en utfattig familj att lägga ner yxan utan att samtidigt erbjuda ett alternativ. Vi och våra partners samarbetar med dessa jord- och skogsbrukare. Vi tillhandahåller verktyg och kunskaper som ska hjälpa dem att förvalta naturresurserna. De som uppfyller våra miljömässiga, sociala och ekonomiska standarder får använda sigillet Rainforest Alliance Certified™ för att skilja sina produkter från mängden, nå nya marknader, få mer betalt, öka sin kreditvärdighet och hjälpa sig själva och sin omgivning ur fattigdom.

community-training

Vårt arbetsätt fungerar. Enligt en studie av COSA från 2012 producerade Rainforest Alliance-certifierade kakaoodlingar i Elfenbenskusten – ett av världens tjugo fattigaste länder – 40 procent mer kakao per hektar jämfört med ocertifierade odlingar. De certifierade odlingarna ökade sin nettoinkomst med faktor fyra.

I Guatemala har Rainforest Alliance med sina samarbetspartners utbildat lokalt ägda småskaliga skogsbruksföretag i förbättrade skogsbruksmetoder och stöttat dem i att själva förädla timret. Genom att sälja bearbetade produkter som golv och gitarrdelar istället för att sågat timmer har försäljningen tredubblats och mer än 400 arbetstillfällen skapats.

tourism-day-hacienda-temozon1

Vi hjälper även lokala samhällen och ursprungsbefolkning att skapa och driva hållbara turistföretag som kan bli ett ekonomiskt gångbart alternativ till skogsskövlingen. Genom utbildning och kontroll kan vi uppmuntra turistföretagen att anställa lokal arbetskraft och köpa in varor och tjänster lokalt, för att på så sätt skapa ett ekonomiskt uppsving för området.

Det går bra för dessa företag och föredelarna sprider sig i lokalsamhällena. När våra forskare studerade de ekonomiska effekterna av ekoturism vid fem certifierade anläggningar i Granada, Nicaragua fann de att för varje dollar som spenderades vid anläggningen spenderades ytterligare 1,58 $ i andra verksamheter staden. Tillflödet av pengar påverkade nästan alla sektorer i den lokala ekonomin samtidigt som det genererade betydande skatteintäkter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.