Stort intresse för nya SAN-standarder

När den första remissrundan för den nya SAN-standarden stängdes hade fler än 1 000 deltagare från 50 länder lämnat mer än 10 000 kommentarer. SAN-standarden är det regelverk som jordbruk måste följa för att bli Rainforest Alliance-certifierade. SAN’s internationella standardkommitté samlades i Uppsala i september för att arbeta vidare med kommentarerna från den första remissrundan.

SAN:s internationella standardkommitté träffas i Uppsala
SAN:s internationella standardkommitté träffas i Uppsala

– Vi är mycket glada över det stora globala intresset och engagemanget i arbetet med de nya standarderna. Latinamerika och Afrika är de världsdelar med den största arealen certifierade odlingar och 79 procent av deltagarna i de workshops vi har genomfört kommer därifrån. Vi har också haft ökat antal deltagare från Asien, Europa och USA vilket visar att arbetet för ett hållbart jordbruk i tropikerna intresserar allt fler.

Flertalet av kommentarerna berörde nyare ämnesområden som levnadslön, genus och produktivitet samt vissa delar av hälsa, bevarande av ekosystem och GMO. Andra frågor av särskilt intresse gällde andelen kritiska kriterier, längden på och antal kriterier, samt tillämpbarheten för småskaliga jordbruk och gruppadministratörer.

SAN och medlemmarna i internationella standardkommittén arbetar nu med att ta fram en första version av ett andra utkast till den nya standarden som kommer att användas under ett fyra veckors prov på ett antal odlingar runt om i världen. Under november kommer SAN:s styrelse att lämna slutgiltiga kommentarer på strategiska delar av standarden.

En rapport från den första remissrundan kommer att finnas tillgänglig på SAN:s webb under hösten. Rapporten kommer att innehålla ett dokument med alla mottagna synpunkter och en sammanfattning om varför eller varför inte de mest betydelsefulla synpunkter ingick i det andra utkastet eller inte.

Nationalitet på deltagare i workshops.
Nationalitet på deltagare i workshops.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.