Ekonomisk bärkraft avgörande för hållbarhets-arbetet

er-econ-yield-slideRainforest Alliances syn på miljövård utgår från tanken att ekonomisk bärkraft är en avgörande faktor i hållbarhetsekvationen. En verksamhet som inte går runt ekonomiskt kan heller inte generera sociala eller miljömässiga fördelar i ett längre perspektiv. De standarder som vi tar fram tillsammans med våra samarbetsorganisationer fokuserar därför på ekonomiska kriterier i lika hög grad som miljömässiga och sociala faktorer. Målsättningen är att verksamheter som certifieras av Rainforest Alliance ska vara hållbara i alla avseenden.

Nedan finns korta sammanfattningar från rapporter som visar hur Rainforest Alliance förbättrar ekonomin för certifierade verksamheter.

Certifiering ökar kakao- och kaffeodlarnas avkastning och intäkter

  • Salvadoranska kaffeodlingar som fick utbildning och teknisk hjälp i samband med förberedelser för certifiering ökade sina skördar med i genomsnitt 89 % (läs rapporten här) jämfört med året innan. Även nettointäkterna ökade mycket snabbare på certifierade odlingar jämfört med ocertifierade odlingar.
  • Vid en undersökning av drygt 300 nicaraguanska kaffeodlingar med olika slags certifieringar hade de Rainforest Alliance-certifierade odlingarna 20 till 40 procent högre avkastning än odlingar som certifierats genom andra program (läs rapporten här). Dessa odlare producerade mer högkvalitativa kaffebönor och fick därmed bättre betalt. Det gav dem möjlighet att återinvestera i verksamheten.

Högre kvalitet och bättre lönsamhet för latinamerikanska skogsbruks-kooperativ

  • I Río Plátanos biosfärreservat i Honduras har Rainforest Alliance och lokala partnerorganisationer samarbetat med 12 skogsbrukskooperativ. Man tillhandahöll teknisk hjälp, utbildning och tillgång till nya marknader. En undersökning från 2010 (här) visade att även om produktionen bara ökade med 33 procent växte intäkterna med 128 procent, till stor del tack vare det sågade timrets högre kvalitet.
  • Ett antal kooperativa skogsbruk i Guatemalas biosfärreservat Maya tredubblade sin försäljning (Läs rapporten här), genom att satsa på material till bl.a. golv och gitarrkomponenter i stället för grovsågat timmer. Möjligheten till det fick de efter teknisk hjälp från Rainforest Alliance och lokala samarbetsorganisationer. Produktvolymen ökade visserligen bara med totalt fem procent, men koncernens intäkter mer än fördubblades och man skapade över 400 fasta jobbtillfällen per år. Tillväxten gynnade över 10 500 personer direkt, och 70 000 indirekt.
  • Ett mexikanskt skogsbrukskooperativ i San Bernadino de Milpillas Chico gick back till dess att man fick teknisk hjälp från Rainforest Alliance. Efter bara tre år gjorde företaget en vinst på 1,7 miljoner USD (läs rapporten här). Man drog även in 1,1 miljoner USD i investeringar, som användes huvudsakligen till utrustning och teknisk utbildning som resulterade i förbättrade brukningsmetoder. Produktionskostnaderna minskade, sågverkets produktion ökade, kvaliteten förbättrades och det skapades 15 nya jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.