Kakaoprojekt i Elfenbenskustens världsarv

I denna och några kommande bloggar kommer vi att skriva om Rainforest Alliance arbete i och omkring nationalparken Taï som är ett av Unesco’s världsarv och ligger i sydvästra Elfenbenskusten. Sist i inlägget finns korta video-intervjuer med James Lomax från FN:s miljöprogram (UNEP) där han berättar om kakaoodlingarnas påverkan på avskogningen i Västafrika och hur Rainforest Alliance, UNEP och andra organisationer arbetar för att bevara nationalparken.

chimp31
© Wild Chimpanzee Foundation

Taï är idag en fristad för en rad hotade djurarter som chimpanser, skogselefanter och dvärgflodhästar. På 1970-talet blev nationalparken ett UNESCO Biosfärområde och 1982 utnämndes Taï till ett världsarv. Idag hotas parken bland annat av att kakao- och gummiodlingar expanderar allt längre in i parkens buffertzoner, områden där jordbruk är förbjudet.

Rainforest Alliance har sedan flera år arbetat med andra organisationer för att förbättra odlares livsvillkor och för att skydda den unika nationalparken. Ett mål är att få kakaoodlare i anslutning till nationalparken att förändra sina odlingsmetoder och att följa Sustainable Agriculture Networks (SAN) jordbruksstandard vilket gör det möjligt för odlingarna att bli Rainforest Alliance-certifierade. Arbetet är en del av det FN:s miljöprograms (UNEP) och Globala Miljöfondens (GEF) fleråriga projekt “Greening the Cocoa Industry”.

SAN-standarderna förbjuder att ekosystem med högs skyddsvärde förstörs och har strikta regler för vilken mark som får tas i anspråk för odling. Därför kan inte odlingarna som ligger i parkens buffertzoner bli Rainforest Alliance-certifierade.

Men Rainforest Alliance och våra partnerorganisationer arbetar för att odlarna i buffertzonerna istället ska använda mark som är lämplig för kakaoodling och som ligger utanför de skyddsvärda områdena. Genom att följa regelverket i SAN-standarden introduceras odlarna för, för dem, nya odlingsmetoder som hjälper dem att få större skördar med högre kvalitet på sin gröda, samtidigt som användningen av bekämpningsmedel och konstgödsel minskas och lokala ekosystem skyddas. Odlarna börjar också arbeta med agroforestry, en odlingsmetod där högre träd planteras i odlingen och skyddar grödan.

För att bli certifierad måste odlarna genomföra genomgripande förändringar i sina verksamheter vad gäller såväl miljö, sociala- och ekonomiska faktorer. En helt central del i detta arbete är kunskapsöverföring och för att kunna ställa om sina verksamheter krävs såväl teoretisk utbildning som praktisk handledning. De flesta utbildningarna genomför i så kallade Farmer Field Schools där utbildningen sker på odlingarna hos de olika kooperativen och producentgrupperna.

Den största delen av arbetet runt Taï leds av Melanie Bayo vid Rainforest Alliance samarbetsorganisation CEFCA. Andra organisationer som deltar i projektet är OIPR (Elfenbenskustens Naturvårdsverk), Tyska GIZ, WCF (Wild Chimpanzee Foundation) och choklad- och kakaoföretaget Barry Callebaut.

En reaktion till “Kakaoprojekt i Elfenbenskustens världsarv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.