Internationella FN-dagen för biologisk mångfald

I veckan var den internationella FN-dagen för biologisk mångfald och i detta inlägg ger vi ett exempel på hur Rainforest Alliance och vår partnerorganisation i SAN, SalvaNATURA, arbetar för att bevara nationalparken El Impossible i El Salvador. El Salvador är ett litet land som har den högsta befolkningstätheten (245 personer/km2) och den minsta andelen kvarvarande urskog (cirka 2 % av landets yta) i Latinamerika. En stor del av landets yta används för intensivt jordbruk.salvadorean-coffee-farm

El Impossible anses, tack vare sin storlek och den stora biologiska mångfalden, vara det viktigaste naturområdet i landet. Den ligger i bergskedjan Apaneca-Ilmatepec och består bland annat av 3600 hektar starkt hotat torr tropisk skog. Mer än 500 fågelarter som exempelvis kungsgam, större hoko och blå kronad motmot finns i nationalparken som också är en fristad för ozeloter.

El Impossible sköts sedan 1991 av SalvaNATURA men nationalparken hotas av mänskliga aktiviteter. Lokala miljöorganisationer har tillsammans lyckats stoppa att en olaglig väg byggs genom nationalparken. Man har också begränsat illegal jakt och att parken används som en källa för att samla ved. Ett annat hot är närliggande kaffeodlingar som gradvis expanderar in i nationalparken.

En del odlingar har övergett det traditionella sättet att odla kaffe där kaffet växer i skuggan av andra högre träd, så kallad agroforestry, och har istället börjat med intensiv odling där kaffebuskarna växer i soldränkta monokulturer som ofta har skapats genom skogsskövling.

Att få kringliggande kaffeodlingar att odla kaffe med agroforestry är ett viktigt sätt att skapa bufferzoner utmed nationalparken. Agroforestry-odlingarna skapar inte bara livsmiljöer för djurliv, i första hand för fåglar, utan de minskar även miljöpåverkan samtidigt som odlingarna blir mer motståndskraftiga mot extrema väderförhållanden. Skuggträden reducerar erosion, förbättrar jordkvalitet och binder mer vätska och kol i odlingen. Träden sänker också temperaturen i odlingen och kan ge tillgång till andra grödor, ved och timmer.

För att öka skogsarealen och skapa orörda bufferzoner köper SalvaNATURA löpande in skyddsvärda områden i anslutning till nationalparken.  Rainforest Alliance stödjer detta arbete genom sitt program Adopt-A-Rainforest.

Ta en virtuell rundtur i El Imposibile här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.