Våra grödor – Bananer

2013 05 BananerRainforest Alliance certifierar tropiska frukter, bland annat bananer, ananas, mango, avokado, guava och citrusfrukter.

Bananen är världens populäraste frukt. Med en marknadsomsättning på nästan 55 miljarder USD om året är bananer den mest sålda ätbara grödan efter ris, vete och majs. Många tropiska länder är ekonomiskt beroende av bananodling och den ger arbetstillfällen för miljontals personer på landsbygden. Men under en stor del av sin historia har bananindustrin varit känd som orsak till utbredd avskogning, dålig avfallshantering, förorening av korallrev och närliggande vattentäkter samt överdriven användning av giftiga kemikalier.

Rainforest Alliance började arbeta med bananodlingar för första gången 1990.  Då ökade produktionen av frukten i de amerikanska tropikerna vilket innebar att regnskog höggs ned för att utöka odlingsmarkerna. Bananplantagerna var ökända för sin bristande respekt för både miljö och social rättvisa, bland annat på grund av att de använde farliga bekämpningsmedel, erbjöd dåliga arbetsvillkor, förorenade vatten och skövlade skog.

För att skydda växande bananer används plastpåsar impregnerade med bekämpningsmedel, och dessa låg ofta längs flodbanker och stränder nära bananodlingarna. Kemikalieförorenat dagvatten och erosion dödade fiskar, täppte igen flodfåror och kvävde korallrev. Ofta låg bostäder nära bananodlingarna, och i kombination med dåliga regler kring hantering av bekämpningsmedel ledde det till stora hälsoproblem både bland arbetare och bland andra som bodde nära odlingarna.

För att bli certifierade av Rainforest Alliance förändrade Chiquita sina odlingstekniker. Chiquita, Favorita och många andra små, fristående bananodlarna som ingick i det ursprungliga certifieringsprogrammet planterade miljontals träd och buskar på sina odlingar för att skapa naturliga buffertzoner längs med vattendrag, allmänna vägar och runt bostäder och kontor. Odlarna slutade använda de farligaste bekämpningsmedlen och införde stränga regler för de bekämpningsmedel som fortfarande användes. Reglerna omfattade bland annat obligatorisk skyddsutrustning, dusch vid arbetsdagens slut och avstängning av behandlade områden i 24 eller 48 timmar efter besprutningen. Stora mängder plast används vid odling av bananer och tack vara certifieringen återvinns tusentals ton plastpåsar och snören om året.

Idag kommer mer än 15 procent av bananerna på den internationella marknaden från Rainforest Alliance-certifierade odlingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.