Ökad ananasproduktion med problem

Under det senaste decenniet har ananasproduktionen i Costa Rica vuxit med 300 procent. Idag är Costa Rica världens tredje största ananasexportör och frukten är landets näst största exportvara, mindre än bananer men större än kaffe. Merparten av Costa Ricas ananas exporteras till Nordamerika och Europa där konsumenterna kräver en i det närmast perfekt frukt.

PinaEfterfrågan på perfektion är en enorm utmaning för de Costa Ricanska odlarna. Varje år kasseras stora volymer ananas som har angripits av Thecla basilides. Thecla basilides är en larv som läggs av fjärilar och som växer och kläcks inuti ananasen. Odlare berättar att uppköpare returnerar hela sändningar om bara en enda ananas har angripits.

Under de senaste åren har angrepp av Thecla basilides blivit allt vanligare. 2010 fanns larven med i 52 procent av de rapproterade skadedjursangreppen. Angreppen är inte bara av ondo för odlarna, utan också för miljön. Vanligtvis har odlarna en nolltolerans mot dessa angrepp och om en planta är angripen besprutas hela odlingsområdet. Vilket innebär att stora arealer besprutas med starka bekämpningsmedel.

Karbaryl är ett av de vanligaste bekämpningsmedel som används för att bekämpa Thecla Basilides. Det är ett bekämpningsmedel som dödar såväl nyttiga insekter som skadedjur och som tros ha cancerframkallande egenskaper. Det är förbjudet att använda karbaryl på Rainforest Alliance-certifierade odlingar.

– I Costa Rica driver Rainforest Alliance projekt som stöds av The New York Community Trust där vi arbetar för att sprida hållbara odlingsmetoder för ananas i Costa Rica. Vi letar efter fungerande initiativ och metoder för att bekämpa angreppen, säger Sandy Vargas som arbetar för Rainforest Alliance Sustainable Landscape.

Rainforest Alliance inser att ananasodlare behöver ett hållbart alternativ till karbaryl för att bekämpa angreppen av Thecla basilides. Därför arrangerade Rainforest Alliance tillsammans med National Platform of Responsible Pineapple Production and Trade en konferens för att diskutera vägar framåt. Bland deltagarna fanns representanter från industrin, forskare, representanter från regering och producenter. Under mötet diskuterades olika lösningar för att bekämpa angreppen och att det bästa sättet att bekämpa angreppen inte alltid är att bespruta.

Ett flertal alternativ diskuterades, bland annat:

  • Att sätta upp stora röda skärmar som lockar fjärilarna bort från odlingen
  • Att använda säkrare bekämpningsmedel och att rotera dessa
  • Använda medel som avskräcker fjärilarna, som exempelvis Surround WP (en produkt godkänt för ekologisk odling)
  • Släppa ut parasiter som angriper Thecla basilides
  • Ta bort Heliconia-växter som attraherar fjärilarna
  • Använda biologisk skadedjurskontroll där exempelvis fjärilens feromoner används.

– Vi måste inse att dessa insekter anpassade sig till monokulturer med ananas när deras naturliga habitat minskade. Vi har med andra ord skapat det problem som vi nu försöker att åtgärda. Vid mötet diskuterade vi ett antal potentiella lösningar men det återstår fortfarande mycket att diskutera och besluta. Det kommer ta tid innan vi ser om dessa lösningar verkligen är genomförbara för odlare, säger Helga Blanco, entomolog vid Center of Investigations on Culture Protection, University of Costa Rica.

Rainforest Alliance planerar att snart kalla till ytterligare möten för en fortsatt diskussion. Läs mer om hur Rainforest Alliance arbetar med ananas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.