Premiär för Rainforest Alliance-certifierad kanel

Rainforest Alliance har för första gången certifierat kanelodlingar. Odlingarna ligger i Kerinci-området på ön Sumatra. I området lever den utrotningshotade Sumatratigern vars livsmiljö är starkt hotad. En del av kanelodlarnas miljöarbete handlar om att skapa gröna korridorer i sina odlingar och binda samman områden där tigern lever.

worker-drying-cinnamon-bark

Kanelodlingar har relativt liten miljöpåverkan men lider ofta av låg effektivitet och dålig organisation. Traditionellt så hanteras kanelen av många mellanhänder innan den når marknaden. I Kerinci har Rainforest Alliance minskat antalet mellanhänder.

Rainforest Alliance har samarbetat med Cassia Co-op, en Indonesisk kanelexportör, och certifierat 268 kanelodlare. Idag säljer de certifierade odlingarna sin kanel till Cassia Co-op genom en och samma uppköpare. Cassai Co-op ger de certifierade odlarna prispremier för sin kanel och arbetar med spårbarheten i värdekedjan. De arbetare som skördar kanelen säger att de föredrar att arbeta på Rainforest Alliance-certifierade odlingar eftersom de får cirka 9 procent mer betalt per kilo skördad kanel.

För att bli certifierade har kooperativet tvingats införa robusta planerings- och ledningssystem. Ledningssystemen medför förbättringar för såväl odlarna som för den kringliggande miljön. Exempelvis har alla odlare kartlagt orörda områden på sina odlingar så att man gemensamt kan skapa gröna korridorer som binder ihop och skyddar kringliggande områden där den Sumatratigern lever.

Beslutet att stödja odlarnas certifiering ligger helt i linje med Cassia Co-op’s affärsidé.

– Hållbarhet börjar med en rättvis och effektiv leverantörskedja. Rainforest Alliance fokus på att stärka odlarnas situation samtidigt som lokala ekosystem skyddas är ett bra angreppsätt, säger Patrick Barthelemy en av kooperativets grundande medlemmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.