Våra grödor – Te

Under tusentals år har teet varit en av de populäraste uppiggande dryckerna. Drycken har sitt ursprung i Kina och både svart, grönt och andra sorters te görs av blad från plantan Camellia sinensis som växer i tropiska och subtropiska områden världen över. Indien, Kina, Kenya, Sri Lanka, Indonesien, Argentina, Brasilien och andra länder exporterar stora mängder torkade, rivna teblad. Ungefär 2,4 miljoner hektar mark används för teodling, ofta i stora plantager.  Men en stor del av Rainforest Alliance arbete handlar om att utbilda småodlare i att ställa om sina verksamheter. I Kenya är den genomsnittliga storleken på de småskaliga teodlingarna 0,2 hektar. Under 2013 beräknas över 550 000 odlingar i Kenya ha blivit Rainforest Alliance-certifierade. Idag kommer cirka 9 procent av världens te från Rainforest Alliance-certifierade odlingar.

Rainforest Alliance introducerade sitt certifieringsprogram för te år 2007. Den första Rainforest Alliance-certifierade teodlingen var Kericho, ett plantage i Kenya som ägs av Unilever och som levererar te till företagets varumärken Lipton och PG Tips.

Liksom alla andra grödor som odlas i tropiska länder, har teet en påverkan på miljö och social rättvisa i de områden där det odlas. Denna påverkan har ofta varit negativ, men kan genom förändrade metoder bli positiv. Te växer året om och ger arbetstillfällen åt många människor. Tebranschen är en viktig arbetsgivare och den står inför en del utmaningar vad gäller löner, fackförbund, bostäder, vård och andra rättigheter och förmåner.

Att anlägga teodlingar innebär att ersätta tropiska skogar rika på biologisk mångfald med en ensidig, monokultur. Jorderosion, konkurrens om vattnet, föroreningar från gödningsmedel och behov av ved som bränsle till de torkmaskiner där tebladen torkas är några av de huvudsakliga miljöfaktorerna. Genom att följa de standarder som ställts upp av Sustainable Agriculture Network kan odlarna arbeta förebyggande med miljömässiga och sociala frågor. Rainforest Alliance anordnar möten mellan olika intressenter för att få respons på hur standarderna fungerar. På så sätt säkerställer vi att de blir lika effektiva inom teodlingen som de varit när det gäller kaffe, bananer och andra grödor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.