Hur skyddar Rainforest Alliance skogar?

deforestation-issue-svDen 21 mars var den internationella skogsdagen. En dag som utropats av FN:s generalförsamling för att öka medvetenheten om betydelsen av alla typer av skogar. Att stoppa skövlingen av regnskog var anledningen till att Rainforest Alliance grundades. Sedan 1987 har Rainforest Alliance arbetat över hela världen för att stoppa avskogningen genom att utveckla innovativa och hållbara alternativ till skogsskövling. Vi var bland annat en av initiativtagarna till Forest Stewardship Council-certifieringen.  Samtidigt som vi är medvetna om behovet av skogsprodukter, som timmer och papper, vet vi också att det finns sätt att producera dessa material på ett hållbart sätt. Såväl skogsbruk och jordbruk kan bedrivas på ett sätt som skyddar vegetationen, förhindrar jorderosion och bevarar livsmiljöer för vilda djur. Genom certifiering och verifiering ger vi skogsbrukare, jordbrukare och turistföretag verktyg för att använda marken på ett ansvarsfullt sätt. Vi vill hjälpa dem att undvika avskogning och att återplantera skog och öka arealen naturskyddsområden, samtidigt som de kan producera varor och tjänster som de kan försörja sig på.

  • Vi har certifierat över 68,7 miljoner hektar skogsmark runt om i världen enligt de standarder för ansvarsfullt skogsbruk som tagits fram av Forest Stewardship Council (FSC), och därmed visat att certifiering är ett livskraftigt alternativ till avskogning. I tropikerna skyddar FSC-certifieringen i många fall skogar bättre än vad regeringarna förmår. I Maya Biosphere Reserve i Guatemala till exempel, är avskogningstakten i de statliga naturskyddsområdena 20 gånger högre än avskogningen i de FSC-certifierade skogarna som sköts av lokala samhällen.
  • Tillsammans med våra partner i Sustainable Agriculture Network (SAN) har vi hjälpt över 550 000 odlingar att införa metoder för att förhindra avskogning, uppmuntra återplantering och stödja en ansvarsfull hantering av marken, samt anpassa sina verksamheter till förändrade klimatförhållanden.  Tillsammans har vi också utvecklat standarder för certifiering av hållbar boskapsuppfödning och ansvarsfull produktion av biobränsle, två verksamheter som bidrar till avskogning och har en starkt negativ klimatpåverkan.
  • Vi har utbildat mer än 2 000 turistföretagare och hjälper småskaliga turistföretag i Latinamerika att ställa om till mer hållbara metoder. Turismen kan ge en stark ekonomisk grund för lokalsamhällena samtidigt som skyddet av de lokala skogarna och dess invånare stärks.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.