Hopp i kakaoträdens skugga

Ouedraogo Boureima var bara fyra år när hans familj, 1985, lämnade sin by i Burkina Faso för att ta sig till Elfenbenskusten. Med sig hade de bara kläderna de hade på sig, två får, fyra grytor, mat till resan och ett kort på sin släkt. Familjen bosatte sig till slut på landsbygden i Blolequin där Ouedraogos far beslutade att han skulle försörja sin familj som kakaoodlare.

Ouedraogos familj planterade kakaoträd och skapade ett nytt liv. När Ouedraogo blev gammal nog jobbade han tillsammans med sin far i kakaoodlingen. Men när inbördeskriget bröt ut 2011 slogs byn Blolequin i spillror med dussintals dödade. Ouedraogos familj tvingades att flytta tillbaka till Burkina Faso. Förra året, när freden började sprida sig i landet återvände Ouedraogo till Elfenbenskusten.

– Mitt hjärta, min lojalitet och min försörjning finns här i skuggan av mina kakaoträd och i den blodröda jorden i västra Elfenbenskusten, säger Ouedraogo Boureima.
– Mitt hjärta, min lojalitet och min försörjning finns här i skuggan av mina kakaoträd och i den blodröda jorden i västra Elfenbenskusten, säger Ouedraogo Boureima.

Vid 31 års ålder för Ouedraogo sin fars dröm vidare. Det är en dröm som delas av mer än 4,5 miljoner människor i Elfenbenskusten, som är beroende av kakao för sin försörjning. Men kakaobranschen är fylld av utmaningar, som prisvolatilitet, exploatering av arbetare, låga löner och barnarbete. Svåra utmaningar i ett land som lider av politisk instabilitet.

Elfenbenskustens kakaoodlingar brottas även med utmaningar som skadedjur, svampar, ohållbara jordbruksmetoder, klimatförändringar och torka. Samtidigt som den globala efterfrågan på kakao växer med tre procent per år minskar kakaoodlarnas skördar. Det har skapat en oro för en framtida kakaobrist och med ytterligare minskade inkomster för miljoner kakaoodlare som följd.

Under 2008 började Rainforest Alliance att införa socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbara metoder för jordbrukare i Elfenbenskusten. Ouedraogo är en av tiotusentals kakaoodlare i Elfenbenskusten som har dragit nytta av Rainforest Alliance-certifiering. Men arbetet gick trögt till att börja med.

När Rainforest Alliance försökte engagera det kooperativ, COABOB, som Ouedraogo idag tillhör var många odlare skeptiska till certifiering. Under årens lopp hade de kontaktats av olika NGO:er som erbjudit stöd men som alla misslyckats med att infria sina löften.

Ouedraogo Boureima (mitten i tredje raden i gul skjorta) tillsammans med Rainforest Alliance personal och medlemmar i COABOB kooperativet.
Ouedraogo Boureima (mitten i tredje raden i gul skjorta) tillsammans med Rainforest Alliance personal och medlemmar i COABOB kooperativet.

Det var mycket svårt för många av medlemmarna att acceptera flera av certifieringskraven. Att tillföra näring till jorden utan att använda konstgödsel var en stötesten. Att sluta använda vissa giftiga jordbrukskemikalier och istället arbeta med alternativa metoder för att bekämpa skadedjur ett annat. Anledningen var att odlarna under flera år sett sina skördar minska och kände ett tryck för att öka användning av bekämpningsmedel och konstgödsel.

– Utbildningen från Rainforest Alliance har gett oss ett nytt perspektiv och vi inser att kemikalierna inte är en långsiktig lösning, berättar Ouedraogo.

I början var han, som många andra odlare, mest intresserad av ett högre pris för grödan. Men certifieringen garanterar inte ett högre pris. Istället arbetar Rainforest Alliance med att förändra odlingsmetoder som ger större skördar vilket har en direkt inverkan på odlarens ekonomi. En studie från 2012 visade att nettoinkomsten på Rainforest Alliance gårdar i Elfenbenskusten var 291 procent högre än på icke certifierade gårdar.

Ouedraogo har lärt sig att högre inkomster bara är en aspekt av den komplexa resan till hållbarhet. Kooperativet COABOB har nu varit Rainforest Alliance-certifierat i två år och består av 798 odlare. Medlemmarna har en mycket djupare förståelse för de utmaningar och fördelar som certifieringen för med sig.

Certifiering har lett till flera förbättringar på gården. Ouedraogo har lärt sig att beskära sina träd och att skydda trädens rötter med en blandning av sågspån och kompost. Han har också planterat en mängd större träd på sin gård som skyddar kakaoträden från solen, förbättrar jordkvalitén och ökar odlingens tålighet mot torka.

I år har Ouedraogos träd grott nya kraftiga skott. Han hoppas att skörden kommer att bli större än i fjol. Om andra Rainforest Alliance-certifierade odlingar är en indikation, kommer hans önskan uppfyllas. En studie visade att Rainforest Alliance-certifierade kakaoodlingar i Elfenbenskusten har producerat 72 procent mer än ocertifierade odlingar.

– Jag börjar tro att jag kan tänka och planera långsiktigt. Det har jag aldrig kunnat göra tidigare. Jag vill använda mig av odlingsmetoder som gör det möjligt för min son att ha en framtid på samma mark.

Att det finns konsumenter som kräver certifierade produkter känns hoppfullt.

– Att det finns människor som tror på det jag gör, gör att världen känns mindre och jag känner mig stolt över mitt arbete, avslutar Ouedraogo.

Tack vare åtaganden från ledande varumärken som Mars, Unilever, Mondelēz och Hershey, har Rainforest Alliances certifieringsarbete i Elfenbenskusten haft en mycket stor tillväxt. Under de senaste sex åren har 85 000 ivorianska odlingar, som täcker mer än 410 000 hektar, blivit Rainforest Alliance-certifierade. Företagen inser nu att miljö, social och ekonomisk hållbarhet är avgörande för att säkra framtida globala kakaobehov och att Rainforest Alliance-certifiering kan hjälpa till att uppnå dessa mål.

En reaktion till “Hopp i kakaoträdens skugga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.