Film om Rainforest Alliance certifiering av boskapsrancher

I veckan lanserade Gucci en kollektion med handväskor som tillverkats av läder från Rainforest Alliance-certifierade rancher. Boskapsuppfödning i tropikerna medför många problem, inte minst vad gäller utsläpp av växthusgaser. 2006 rapporterade FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, att uppskattningsvis 26 procent av jordens landyta är avsatt för bete åt boskap. De expanderande betesmarkerna är en av de största anledningarna till avskogningen i Amazonas, samtidigt står boskapen för cirka 18 procent av växthusgasutsläppen.

För att minska effekterna av boskapsproduktionen lanserade Sustainable Agriculture Network, SAN, och Rainforest Alliance 2010 en standard för hållbar uppfödning av boskap i tropikerna. Standarden togs fram i samarbete med den amerikanska biståndsorganisationen USAID och över 130 organisationer från 34 länder deltog i samrådsprocessen. Målet var att hjälpa uppfödare att ställa om sina verksamheter och förbättra de miljömässiga och sociala aspekterna av produktionen samt stärka djurskyddet.

2012 certifierades de första boskapsrancherna i gruppen Fazendas São Marcelo som ligger i Mato Grosso i västra Brasilien. Ranchens totala yta täcker 32 000 hektar, av dessa är 13 000 hektar skyddad skog. Det är läder från dessa rancher som används i Guccis handväskor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.