Grodan når nya marknader

safja-agius-frog-blogSafja Aigus ansvarar för godkännande av hur Rainforest Alliance sigill används av företag. I denna blogg berättar hon om globala trender inom jordbrukssektorn och hur Rainforest Alliance lilla grodan sprids till allt fler länder.

Rainforest Alliance använder en groda som symbol eftersom det är en indikatorart som visar på ekosystems balans och hälsa. Amfibier är mycket känsliga för störningar i sina livsmiljöer och en av de arter som först försvinner när balansen rubbas.

Under 2012 fanns Rainforest Alliance sigill på produkter i 120 länder. Storbritannien är den största marknaden tätt följt av Tyskland och USA med Sverige på en hedrande fjärdeplats. Idag samarbetar vi med över 3 400 företag över hela världen och under de senaste fem åren har antalet vuxit med cirka 500 företag om året. Det är goda nyheter att hållbarhetsfrågor, trots den ekonomiska krisen, kommer allt högre upp på allt fler företags agendor. Samtidigt ökar efterfrågan på hållbara råvaror från företag som vi redan arbetar med. Grodan har 2012 hamnat på nya produkter och expanderar till nya regioner österut som Polen, Ukraina, Förenade Arabemiraten och flera länder i Asien.

Innan företag får använda Rainforest Alliance sigill på sina produkter och i sin marknadsföring ska råvarans väg från odling till fabrik där den får sin slutgiltiga from och paketeras kunna spåras. Allt marknadsföringsmaterial ska också granskas och godkännas så att det följer Rainforest Alliance riktlinjer.

Under förra året granskade mina medarbetare marknadsföringsmaterial på 40 olika språk. Antalet granskningar ökade med 30 procent jämfört med 2011. Under 2013 kommer tio tusentals nya odlingar att bli Rainforest Alliance-certifierade och grodan kommer att sitta på nya grödor. Vi kommer att se en stark ökning vad gäller certifierade kryddor, choklad och glass. Förutom tillväxten av nya grödor och företag sprids grodan till allt fler nya länder. Vi förväntar oss en stark tillväxt i länder som Ryssland, Turkiet, Indien, Kina och Taiwan.

Företag som vill börja använda Rainforest Alliance sigill kan kontakta oss på rac@ra.org

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.