Filmen Shady Chocolate – Intervju med Edward Millard

Efter dokumentären Shady Chocolate som visades på Dokument Utifrån söndagen 3 februari har Rainforest Alliance fått flera frågor angående vårt arbete i Elfenbenskusten. På bloggen vill vi ta tillfället i akt och låta Edward Millard, som intervjuades i programmet, i mer detalj svara på frågor om vår verksamhet i Elfenbenskusten och barnarbete.

Barnarbete är ett stort problem med djupa rötter i fattigdom och Rainforest Alliance uppskattar Miki Mistratis initiativ att lyfta denna viktiga fråga. Barnarbete av det slag som visades i filmen, där barn använder machetes, är inte tillåtet på Rainforest Alliance-certifierade odlingar och leder till att odlingen mister sin certifiering. Rainforest Alliance har kontaktat filmaren för att få detaljerad information om vilken odling som besöktes för att kunna gå vidare med detta fall.

På Rainforest Alliance hemsida finns här ett uttalande kring filmen.

På bloggen har vi tidigare skrivit om barnarbete och utvecklingen i kakaoindustrin. Klicka på ordet kakao i etikett-molnet till höger.

Organisationen ”Committee on Sustainability Assessment”, COSA, har under två år studerat effekterna av Rainforest Alliance-certifiering på kakaoodlingar i Elfenbenskusten. Resultaten av COSA-studien finns tillgängligt som en sammanfattning. Några av resultaten från studien är:

·  Över 50 % av barnen på Rainforest Alliance-certifierade odlingar har kunskaper som motsvarar deras ålder, jämfört med 13 % på ocertifierade odlingar.

·  Nettoinkomsten var nästan fyra gånger högre på Rainforest Alliance-certifierade odlingar jämfört med ocertifierade odlingar.

·  Storleken på skörden ökade i snitt med 58 %

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.