Chokladföretagens åtaganden kräver en massiv utbildningsinsats

Allt fler globala företag har gjort stora åtaganden om att köpa in råvaror från certifierade odlingar. Det är ett viktigt steg i arbetet för en hållbar utveckling eftersom det skapar incitament och stöd för odlare att ställa om sina verksamheter.

I veckan meddelade Marabous ägare Mondeleze, tidigare Kraft Foods, att de ska investera 400 miljoner USD för att hjälpa en miljon människor i kakaoodlande samhällen. Andra globala chokladföretag som Barry Callebaut, Hershey’s och Mars har tidigare gjort åtaganden att i framtiden bara köpa kakao från certifierade odlingar. Dessa åtaganden åtföljs av investeringar för att utbilda och stödja kakaoodlarnas förändringsarbete.

Bakgrunden till företagens massiva satsningar är insikten om att kakaoodlarnas inkomster och skördar måste öka dramatiskt och att certifiering är ett bra verktyg för att nå resultat. För att matcha den växande efterfrågan krävs massiva utbildningsinsatser i odlingsländerna.

I Elfenbenskusten, som är världens största kakaoproducent, finns mer än en miljon kakaoodlare. Odlingarna är små ofta cirka 2-3 hektar. Rainforest Alliance har certifierat cirka 60 000 kakaoodlingar, uppdelade i 160 producentgrupper.

Innan en odling kan certifieras måste odlare utbildas och genomföra konkreta förändringar. För att nå ut med kunskap till varje enskild odlare använder Rainforest Alliance en metod där kunskap sprids i två steg. I det första steget utbildar Rainforest Alliance huvudlärare som i steg två rekryterar och utbildare nästa nivås lärare som är odlare. Dessa utbildade odlare blir experter på hur SAN-standarden, det regelverk som används vid certifieringen, ska implementeras och hur nödvändiga förändringar kontrolleras. De utbildade odlarna är ansvariga för att lära övriga odlare i sin by eller grupp.

Kunskapsöverföringen är en pågående process och det ordnas flera utbildningar på alla nivåer under hela året. Odlarna har tillgång till utbildningsmaterial som är anpassat för lokala grödor. Det finns också ett webbaserat utbildningsmaterial på sex olika språk. För att säkerställa kunskapsnivåerna hos utbildarna genomförs årliga prov. De som inte klarar proven får inte fortsätta sitt arbete.

Att få kunskap om hur man kan förändra sina odlingsmetoder är nödvändigt för att en odlare ska kunna förbättra sin ekonomi och skydda lokala ekosystem. En oberoende studie utförd av COSA (Committee of Sustainability Assesement) visar att Rainforest Alliance-certifierade kakaoodlare i Elfenbenskusten under ett år i genomsnitt fått utbildning i 21 timmar jämfört med ocertifierade som bara undervisats i 3,6 timmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.