Gästblogg – Chris Brett, Olam

Chris Brett, chef för Corporate Responsibility & Sustainability på Olam, berättar om vad Rainforest Alliance 25 års jubileum har betytt för honom. Olam är ett Singapore-baserat företag som handlar med råvaror som kakao och kaffe.

Som globalt ansvarig för Olams hållbarhetsarbete deltar jag på mängder av konferenser där det ena övertygande föredraget efter det andra avlöser varandra. Och jag brukar undra om alla dessa planer verkligen ska resultera i något. Det har gått några veckor sedan Rainforest Alliance 25-årsjubileum och jag har reflekterat över vad som har uppnåtts under dessa år.

Rainforest Alliance har sin beskärda del av drivna talare, som vice president Mohamad Rafiq och förstås organisationens grundare Daniel Katz. Men under 25-årsfirandet såg vi hur inspirerande personer och storartade visioner faktiskt har resulterat i mycket konkreta förändringar.

Sedan den första skogen certifierades 1991 i Indonesien certifieras nu drygt 68 miljoner hektar skogsmark årligen. En imponerande siffra om man betänker alla de tusentals människor som Rainforest Alliance har samlat kring sitt arbete över hela världen.

En del av förklaringen till framgången finns i deras namn. De skapar allianser med människor och organisationer som ser till att förändringarna verkligen genomförs. Det är ett arbetssätt som ligger helt i linje med Olams synsätt: att ingen organisation ensam kan förändra världen. Det är samarbete som ger organisationer styrka att skala upp sitt arbete för att nå ut till flera.

Olam arbetar med 3,5 miljoner småskaliga lantbrukare över hela världen. Vi har en egen Livelihood Charter och en Hållbarhetsstandard som vi är stolta över. Men vi inser samtidigt att vi alltid kan lära av våra partners på samma sätt som de kan lära av oss. Rainforest Alliance och Olam arbetar med en rad gemensamma projekt bland annat lanseringen av världens första klimatvänliga kakao i Ghana.

Rainforest Alliance kommer att hjälpa oss att utbilda kakaoodlare så att de kan förbereda sig och sina odlingar för klimatförändringar. De ska hjälpa odlare att identifiera framtida risker och ta fram åtgärder för att anpassa odlingarna till kommande förändringar. Vi hoppas att Rainforest Alliance kan använda insikter och kunskaper från våra projekt inom andra områden där människors långsiktiga försörjning behöver förbättras och miljön skyddas. Vem vet hur många nya produkter som grodan kommer att hoppa till under de kommande 25 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.