Rainforest Alliance och bekämpningsmedel

Rainforest Alliance-certifieringen tillåter en begränsad och kontrollerad användning av bekämpningsmedel. Jag får ibland frågan varför en organisation som arbetar för en hållbar utveckling tillåter det, här kommer en förklaring.

Den okontrollerade användningen av bekämpningsmedel är ett mycket stort problem på många jordbruk i tropikerna. Ämnen som sedan länge är förbjudna i EU och USA används flitigt och i stora volymer. Allt för ofta är det personer som saknar både utbildning och skyddsutrustning som kommer i direktkontakt med dessa ämnen. Detta har stora konsekvenser för både människor och miljö.

Rainforest Alliance vill minimera användningen av bekämpningsmedel. Certifieringens regler tillåter att bekämpningsmedel används när andra alternativ inte fungerar. Om de används måste odlaren dokumentera behovet och använda svagaste möjliga ämne och minsta möjliga dos. De som använder eller kommer i kontakt med bekämpningsmedel ska ha fått utbildning och använda skyddsutrustning.

Genom att tillåta en begränsad och kontrollerad användning av bekämpningsmedel kan vi nå ut till odlare som inte har möjlighet att, eller som initialt inte vill, sluta använda dessa. Det gör det möjligt för oss att nå ut till fler odlare och att arbeta med förbättringar inom en rad andra områden som är viktiga för att bevara den biologiska mångfalden.

Det finns många stora miljöproblem i tropikerna. Okontrollerad användning av bekämpningsmedel är en av utmaningarna; skogsskövling, klimatförändringar, utarmade jordar, minskande vattenresurser och inte minst fattigdom är andra exempel.

För att skapa hållbara odlingar arbetar Rainforest Alliance parallellt med dessa frågor. Att minimera användningen av bekämpningsmedel i jordbruket är bara en av tio hållbarhetsprinciper som certifieringen utgår från.

Standarderna som används vid certifieringen tas fram av Sustainable Agriculture Network (SAN). SAN är en sammanslutning av nio miljöorganisationer från Latinamerika och Indien. SAN-standarden är ett av de striktaste regelverken för användning av bekämpningsmedel och det tas fram i samarbete med flera internationella experter och organisationer som exempelvis Amerikanska Naturvårdsverket (EPA) och Pesticide Action Network.

Förutom regler vad gäller hantering och användning av bekämpningsmedel är standarden kopplad till lagstiftning i EU och USA. Bara medel som är tillåtna i både EU och USA får användas på Rainforest Alliance-certifierade odlingar. Dessa regler skärps kontinuerligt och på så vis når förbättrad lagstiftning i EU och USA ut till odlingar i länder med svagare lagstiftning. Listan över förbjudna bekämpningsmedel finns här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.