Rainforest Alliance och Nescafé Plan

En stor del av Rainforest Alliance arbetet inom jordbruk handlar om att utbilda odlare i att förbättra sina odlingsmetoder. De odlingar som når Sustainable Agriculture Network’s (SAN) standarder inom miljö, etik och ekonomi kan certifiera sina odlingar och använda Rainforest Alliance sigill. Men Rainforest Alliance arbetar också med projekt som inte leder till certifiering. Ett sådant exempel är samarbetet med Nescafé och deras hållbarhetsprogram Nescafé Plan.

Under de kommande tio åren investerar Nescafé närmare 2 miljarder kronor i initiativet Nescafé Plan. Nestlé startade initiativet 2010 och det kommer att hjälpa 100 000-tals kaffeodlare i Mexiko, Filipinerna, Vietnam, Thailand, Indonesien, Kina och Elfenbenskusten.

Målet är att sprida bra odlingsmetoder för att hjälpa kaffeodlare att öka odlingarnas produktivitet, öka skördens kvalité och förbättra sina inkomster. Inom projektet kommer leverantörer att erbjudas utbildningar, teknisk assistans och ny teknik. Kaffeodlarna kommer att få tillgång till nya kaffeplantor som är mer motståndskraftiga mot sjukdomar och tåligare mot ett växlande klimat, exempelvis längre torkperioder. Plantorna är framtagna på naturlig väg, inte med hjälp av GMO-teknik. Innan projektet är klart kommer cirka 220 miljoner kaffeplantor att ha distribuerats till odlare.

Företaget har åtagit sig att andelen kaffe som köps in direkt från odlare, och som ska användas i Nescafé, ska fördubblas till 2015. Ett annat mål är att allt kaffe som företaget köper direkt av odlare ska klara kaffeorganisationen, Common Code for the Coffee Community (4C) standard. Rainforest Alliance kommer tillsammans med andra organisationer inom SAN och 4C att utbilda odlare för att klara detta. Dessutom ska 90 000 ton av det kaffe som Nescafé köper in, cirka 10 procent av den totala volymen, komma från Rainforest Alliance certifierade odlingar 2020. En volym som motsvarar Sveriges årliga kaffeimport.

Bloggen kommer löpande beskriva hur projektet fortlöper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.