Åtta saker du inte visste om Rainforest Alliance

Rainforest Alliance groda finns på många produkter. Vill du veta mer om Rainforest Alliance? Här finns åtta pusselbitar:

Rainforest Alliance är mer än bara ett certifieringssystem
Förutom certifieringen med den gröna grodan som finns på många produkter arbetar Rainforest Alliance även inom skogsbruk, turism, klimat och utbildning. Huvuddelen av arbetet inom jordbruk består av att lära odlare förbättra sina metoder så att de skyddar lokala ekosystem, förbättrar sin ekonomi och tar sitt sociala ansvar.

Vem tar fram standarderna för certifieringen
De standarder som används vid certifiering har utvecklats genom ett djupgående samarbete mellan Sustainable Agriculture Network (SAN), odlare, forskare och många andra rådgivare. SAN är ett nätverk av nio oberoende miljöorganisationer från Latinamerika och Indien.

Rainforest Alliance arbete når ut i hela världen
Från att ha grundats av fyra personer för 25 år sedan har Rainforest Alliance nu vuxit till en global kraft. Vi driver projekt och har en närvaro i 100 länder runt om i världen.

Tillsammans med våra partner i Sustainable Agriculture Network (SAN) har vi hjälpt över 550 000 odlingar att införa metoder för att förhindra avskogning, uppmuntra återplantering och stödja en ansvarsfull markanvändning. Vi hjälper också odlare att anpassa sina verksamheter till förändrade klimatförhållanden. SAN har dessutom utvecklat standarder för certifiering av hållbar boskapsuppfödning och ansvarsfull produktion av biobränsle, två verksamheter som bidrar till avskogning och har en starkt negativ klimatpåverkan.

Vi arbetar mest med småskaliga odlare
Rainforest Alliance certifierar alla typer av jordbruk – från små kooperativ och familjejordbruk till stora egendomar som ägs av multinationella företag. Vi gör det för att ha en positiv påverkan på alla nivåer. Det stora flertalet certifierade odlingar, cirka 90 procent är småskaliga.

Vi är en av de största certifierarna av FSC-skogsbruk
Rainforest Alliance var en av grundarna av skogsbrukscertifieringen Forest Stewardship Council (FSC). Rainforest Alliance certifierar 72 miljoner hektar skogsmark runt om i världen enligt de standarder för ansvarsfullt skogsbruk som tagits fram av Forest Stewardship Council (FSC).

Hur verksamheten finansieras
Rainforest Alliance verksamhet finansieras till största delen av bidrag från internationella organisationer som exempelvis olika FN-organ, stiftelser och nationella biståndsorganisationer.

Se vår årsrapport för en närmare redogörelse av våra utgifter och inkomster.

Bara sju procent av budgeten går till administration och insamling.
Rainforest Alliance har en årlig budget på nästan 48 miljoner USD. 93 procent av budgeten satsas på verksamhetens olika program och sju procent på administration och insamling. I USA har Rainforest Alliance den högsta rankingen för hur välgörenhetsorganisationer använder insamlade medel. Se Charity Navigators ranking.

Vi är oberoende av dem vi arbetar med
Att vara ekonomiskt oberoende från de verksamheter som är Rainforest Alliance certifierade är nödvändigt för att kunna erbjuda konsult-, certifierings- och verifieringstjänster. Rainforest Alliance certifieringsprogram är en öppen standard som är ISO 65-certifierad.

Rainforest Alliance tar bara emot bidrag från företag som producerar eller säljer jordbruks- eller skogsprodukter i följande tre former:

  • Ersättning för kostnader för certifiering eller tjänster i samband med certifiering;
  • Biljetter, bord eller sponsorskap vid offentliga insamlingsevenemang; samt
  • Bidrag till utbildningar och uppsökande aktiviteter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.